Prvá časť slovenskej výpravy zamierila do Baku, šéf Delej: Tešíme sa

09.06.2015 Celý región

Bratislava 9. júna (TASR) - Prvá časť slovenskej výpravy v utorok odletela do Baku, kde sa predstaví na premiérových Európskych hrách. Vedenie slovenského tímu by si chcelo z Azerbajdžanu priniesť päť medailí, aspoň dve zlaté.

"Tešíme sa na to. Baku je krásne mesto a organizačne je veľmi dobre pripravené. Každý očakáva nejaké medaily. V rýchlostnej kanoistike sa zíde absolútna špička Európy a aj my posielame špičku a veríme v medailu. Klasicky očakávame cenné kovy aj od našich strelcov, brokárov Bartekovej, Štefečekovej či Vargu. Aj atléti majú vysoké ambície, tam to bude súťaž kolektívov, čiže sa udelí iba jedna medailová súprava po zrátaní všetkých bodov. Ja osobne verím aj Rišovi Vargovi. Dokopy rátam takých päť medailí z toho dve až tri zlaté," povedal pre TASR šéf výpravy Branislav Delej.

V utorok vyrazili z Bratislavy cez Viedeň volejbalisti, vodní pólisti, triatlonisti, stolní tenisti a horskí cyklisti. Tí v pozmenenej zostave, keďže Janka Keseg Števková nakoniec nebude štartovať na 1. európskych hrách. Slovenský zväz cyklistiky (SZC) totiž zrušil jej nomináciu, keďže pri odovzdávaní vecí údajne napadla vedúceho výpravy Martina Belása a SZC začal voči nej disciplinárne konanie.

Do "veterného mesta" odcestovalo aj vedenie slovenskej výpravy, už v pondelok tam zamierili reprezentantky v synchronizovanom plávaní. Práve tie odštartujú zápolenie na EH ako prvé, keďže ich čakajú súťaže ešte pred piatkovým otváracím ceremoniálom. Cez víkend prídu na rad prvé medailové disciplíny. O cenné kovy sa pobijú napríklad karatisti, zápasníci, či triatlonisti.

"Trojbojárov" vyslalo Slovensko na hry dokopy štyroch Romanu Gajdošovú, Ivanu Kuriačkovú, Lukasa Šišku a Richarda Vargu. Posledný menovaný predstavuje prvú medailovú nádej Slovenska. Účastník OH 2012 v Londýne sa na Európske hry pripravuje vo Veľkej Británii, kde je súčasťou tréningovej skupiny olympijských medailistov bratov Brownleeovcov. "Richard tvrdo trénuje a do Baku sa teší, podujatie patrí medzi jeho tohtoročné priority. Hoci napríklad takí Brownleeovci budú chýbať, aj medzi mužmi sa zíde solídna konkurencia. Jeho najväčším súperom bude naturalizovaný Azerbajdžanec Rostyslav Pevcov. Budú tam náročné podmienky, veľké teplo, vietor, všadeprítomný zápach ropy," uviedol jeho brat a manažér v jednej osobe Michal Varga.

Najpočetnejšiu skupinu slovenskej výpravy tvoria atléti (46), ktorí sa pritom pobijú iba o jedinú medailovú sadu. "Kráľovńá športu" totiž bude na EH zastúpená iba súťažou 3. ligy majstrovstiev Európy družstiev. "Teším sa, je to niečo nové. Na takomto veľkom európskom podujatí som ešte nemal šancu štartovať. Je to pre mňa výzva. V atletike je to tímová súťaž, takže chcem zabezpečiť Slovensku plný počet bodov v mužskom kladive a dúfam, že sa mi to podarí. Verím, že sa spolu budeme tešiť z postupu do 2. ligy," povedal kladivár Marcel Lomnický.

Jedine zlatá alebo strieborná medaila by znamenala postup Slovákov do 2. ligy a práve to je aj ich cieľom. "A tam podľa mňa aj patríme. Motivácia je veľká, tým, že sa súťaž 3. ligy ME družstiev stala súčasťou programu, tak aj jej význam narástol. Mnohí naši atléti budú naberať skúsenosti, pre viacerých to bude vyvrcholenie snaženia. V našom družstve vidieť skúsených i mladých atlétov, niektoré disciplíny máme silné, iné menej," povedal prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Premiérová "európska olympiáda" odštartuje 12. júna a potrvá do 28. júna v Baku. Právo organizovať ju o štyri roky získalo Holandsko, pričom "krajina veterných mlynov" ju bude hostiť vo viacerých mestách.
 

Vyberte región